Politika

0 коментара

ЛИБЕРИЈА ПРВА: Још десет држава ПОВЛАЧИ ПРИЗНАЊЕ самопрокламоване државе Косово?

Јул 22, 2018 | Аутор Глас јавности / Ало.рс / од 22.06.2018. |

Након најновије одлуке о повлачењу признавања једнострано проглашене независности Косова коју је донела Либерија, шеф српске дипломатије Ивица Дачић за "Вечерње новости" каже да је то повлачење признавања само једно у низу и да још десетак држава преиспитује своје одлуке.

Извор: Википедија

"Барем десетак држава тренутно вага став о КиМ. Много је земаља признало Косово не располажући правим информацијама, и сада, кад виде како заиста стоје ствари, преиспитују одлуке. Зато имамо разлога да верујемо да ће број признавања пасти испод 100, а тада тзв. Косово може само да сања да ће постати део међународних организација", каже Дачић.

За пријем нове чланице у Интерпол, организацију чији праг ће Приштина покушава да пређе ове јесени, неопходна је двотрећинска већина гласалих, а од прошле године, кад су примљени Палестина и Соломонска острва, Интерпол има 192 чланице, наводи лист.

Због тога је за Београд приоритет да у наредна четири месеца, до заседања Генералне скупштине Интерпола, умањи број сигурних гласова за тзв. Косово, пишу "Новости".

Почетком ове године помињала се могућност да и Египат преиначи своју одллуку у вези с Косовом, што би било веома значајно због утицаја који ова арапска држава има, наводи лист.

Пре Либерије, одлуке о признавању тзв. Косова повукле су Сао Томе и Принципе, а уследиле су одлуке Суринама, Гвинеје Бисао и Бурундија.

 

0 коментара на ову вест