Društvo

0 коментара

Синдикат Слога: Радници "Милана Благојевића" из Лучана жртве и таоци истрошене индустрије

Апр 04, 2017 | Аутор Фајтер/агенције од 04. 08. 2017. | Лучани

Удружени синдикати Србије (УСС) Слога саопштили су данас, поводом страдања радника у фабрици "Милан Благојевић-Наменска" из Лучана да су запослени у наменској жртве и таоци истрошене индустрије са дотрајалом технологијом, "свесно гурнути у ризик".

ФОТО: Принтскрин/јутјуб

Како наводи Слога, радници Наменске из Лучана се због пуке егзистенције годинама уназад приморавају на игру "руског рулета", будући да не постоји година у којој неко од радника није страдао, уз оцену да је и јучерашње заједничко саопштење руководства и синдиката те фабрике поводом трагедије њихових радника, веома забрињавајуће и цинично.

"Поредити трагедију радника на послу са смртним случајевима на аутопуту, притом негодовати због оправданог интереса јавности и публицитета, и уз молбу кроз саопштење да се губитак двојице радника не користи за политичке обрачуне неистомишљеника, потврђује да су запослени у наменској жртве и таоци истрошене индустрије са дотрајалом технологијом", наводи Слога.

УСС наводе да би било веома интересантно извршити поређења са другим сличним фабрикама у Европи и доћи до података да се пожари и смртни случајеви радника дешавају веома ретко, готово никада или у јако занемарљивим процентима у односу на Србију.

Тврдње пословодства "Наменске" из Лучана о улагањима у фабрику и безебедност радника су, по оцени Слоге, "чист шминкерај" и свака даља производња без озбиљнијих улагања прети да однесе још живота.

Оно што веома брине је, како додаје Слога, учестала матрица такозваних "продржавних синдиката" да бране неодбрањиво и да таквом игром "окрећу буренце руског рулета" својим колегама.

Радник лучанске фабрике Н. М. (25), који је повређен у пожару 14. јула испред погона за производњу ракетних горива, преминуо је јуче. То је други радник који је преминуо од повреда задобијених у тој несрећи.

У тој фабрици је и јуче избио пожар у коме су два радника повређена, али нису животно угрожени.

0 коментара на ову вест