Препоручујемо

0 коментара

Нећете веровати где живи један од последњих самураја!

Јан 13, 2017 | |

На свету је остало свега неколико правих самураја, jедан од њих је Сузуки Кимијоши.

Овај симпатични старац живи у Мађарској. "Печујски самурај", како су га прозвале наше северне комшије, са супругом живи у месту Мечек крај Печуја.

Овај 82-годишњи мајстор борилачких вештина рођен је у Токију, а у Мађарску се доселио пре 24 године. У домовину одлази повремено, како би научио нове вештине које преноси својим ученицима у школи борилачких веђтина коју држи у својој кући.

Након побуне 1877. године, у којој су поражени, у Јапану је званично завршено доба самураја. Ипак, њихова традиција је преживела и наставила да дефинише ту земљу Далеког истока. Данас је преостало свега неколико самураја који своје наследнике подучавају древној вештини на класичан начин.

Прадеда Сузукија Кимијошија био је један од самураја из старе гарде, а у његову част је у Јапану, на острву Хокаидо, подигнут споменик. Његов праунук је осамдесетих година прошлог века први пут дошао у Мађарску, коју је након тога више пута посетио. У међуврeмену је тамо стекао пријатеље, а упознао је и своју садашњу супругу.

Сместили су се у Печују 1992. године, а Кимијоши је успео и да научи мађарски језик. У почетку му је, како је рекао, мађарски менталитет био чудан.

- Мађари су ми у почетку деловали као насилни и тврди људи, али сам се у међувремену навикао на то. Сада, када посетим Јапан, имам осећај да су тамо сви "меки" - рекао је Кимијоши, који Мађаре учи карате и кенђуцу.

Како каже, у самом Печују има неколико десетина ученика, у Будимпешти више од сто, а долазе му и љубитељи борилачких вештина из целог света. Кимијоши своје ученике не учи само борилачким вештинама, већ и како да изграде дух и тело.

- Знам скоро све што се тиче кинђуцуа, али увек може нешто ново да се научи. Зато најмање једном годишње идем у Јапан, пошто учење никада не престаје - рекао је овај витални 82-годишњак, један од последњих правих самураја.

Погледајте и сами:

https://youtu.be/A6OD6Reare4

0 коментара на ову вест