Politika

0 коментара

СТРАЗБУР: Србија није спровела ниједану препоруку о спречавању корупције

Апр 15, 2018 | Аутор Фајтер / Б92.нет / од 15.03.2018. |

Србија није спровела ниједну препоруку о спречавању корупције међу парламентарцима, судијама и тужиоцима, наведено у Извештају антикорупцијског тела СЕ.

Извор: Пиксабеј

"Србија није на задовољавајуцји начин спровела било који од тринаест препорука које је антикорупцијско тело Савета Европе ГРЕЦО (Група држава против корупције) упутило држави у јулу 2015. године", наводи се узвештају.

ГРЕЦО је препоручио да се предузму мере како би се побољшала транспарентност парламентарног процеса, укључујуцји обезбеђивање адекватних рокова за подношење амандмана и коришћење хитне процедуре као изузетак, а не по правилу.

Наглашена је и потреба за увођењем прописа о транспарентности о контактима посланика са лобистима и трећим странама, с обзиром на велики ризик од непотребног утицаја.

”Постигнут је само ограничен напредак у погледу транспарентности рада Народне скупштине. У том погледу је неопходна одлучнија акција, као и усвајање кодекса понашања и увођење правила за чланове парламента о томе како они комуницирају са лобистима трец?им странама”, каже ГРЕЦО у данашњем извештају о усклађености са датим препорукама.

Међу осталим препорукама из 2015. године било је јачање независности и улоге Високог савета судства и Државног тужилачког већа, измена процедура за запошљавање и промоцију судија, председника судова и тужилаца, посебно искључивањем Народне скупштине из овог процеса и обезбеђивањем запошљавања заснованом на заслугама и наставак реформе система оцене рада судија и тужилаца.

Што се тиче судија, ГРЕЦО поздравља мере које су предузете како би се даље развила улога Високог савета судства, побољшала објективност и транспарентност процедура за ангажовање и унапређење судија, као и обучавање судија о етичка питања.

Поред неопходне уставне реформе у циљу промене састава Високог савета судства и искључивања Народне скупштине из процеса регрутовања судија, ГРЕЦО у извештају каже да очекује и преглед система оцене рада судија.

”Тужиоци су у ситуацији која је углавном слична судијама. Неки кораци су предузети у циљу јачања улоге Државног тужилачког већа, како би се прегледао систем процене учинка за тужиоце и њихова даља обукао етичким питањима. Даљи напредак условљен је предстојећом уставном реформом.”, наводи ГРЕЦО и понавља позив српским властима да размотре критеријуме за запошљавање и промоцију тужилаца.

ГРЕЦО закључује да је укупан веома низак ниво усклађености са препорукама "глобално незадовољавајући”. Шеф српске делегације ГРЕЦО требало би да достави нови извештај о напретку у спровођењу свих очекиваних препорука што је пре могуће, најкасније до 31. октобра 2018.

0 коментара на ову вест