Politika

0 коментара

СЕРГЕЈ ЛАВРОВ: "Запад погазио џентлменски споразум Русије и НАТО; Брисел пред Београд ставља избор а то је веома погрешна политика"

Апр 19, 2018 | Аутор Фајтер / Н1 / од 19.02.2018. |

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров рекао је да се Москва не противи приближавању Србије и земаља региона Европској унији (ЕУ), али да је избор пред који Брисел ставља земље кандидате - или Русија или Запад - веома погрешна политика.

Извор: АМГ д.о.о., Фото: Дадо Ђилас

Одговарајући на питање о довођењу спољне политике Србије у склад са политиком ЕУ, а што би подразумевало и увођење санкција Русији, Лавров је рекао да би државе саме требале да процене колико услови уласка у ЕУ одговарају њиховим националним интересима.

"Никада председник (Александар) Вучић, говорећи о приоритету уласка Србије у ЕУ, није говорио да ће то бити учињено на рачун Русије. Супротно, он је истицао да ће руски правац спољне политике, руски правац сарадње, остати веома важан за Србију и ја сам уверен да то одговара интересима српског народа", рекао је Лавров у интервјуу дописници агенције Бета Зорани Бојић Сисоевој уочи посете Србији 21. и 22. фебруара.

Лавров је рекао да је Запад погазио џентлменски договор о неширењу НАТО према границама Русије, а да сада у ту игру жели да увуче и Балкан.

Говорећи о Косову Лавров је навео да ће Русија прихватити било које решење које договоре Београд и Приштина и додао да је без тог договора бесмислено говорити о месту Косова у УН.

Шеф руске дипломатије говорио је и о политичком, војном и економском присуству Русије у региону, нагласивши да је Москва заинтересована за очување историјских, духовних, културних веза са пријатељима на Балкану, као и да не одустаје од намере да реши проблем имунитета својих сарадника у Хуманитарном центру у Нишу.

"Своје присуство на Балкану видимо искључиво конструктивно. Русија никада у историји Балкана није доносила конфронтацију, и увек се старала да у историји Балкана ликвидира конфронтацију. Помагала је балканским државама да одбране интересе своје државности, интересе својих предака, својих религиозних, културних, цивилизацијских корена", истакао је Лавров.

Како је навео Лавров, програм посете Београду предвиђа сусрет са председником, премијером, потпредседником Владе и министром спољних послова, а предвиђени су и културни догађаји посвећени годишњици односа Србије и Русије, као и посета Храму Светог Саве.

0 коментара на ову вест