Politika

0 коментара

САМУРАЈ ИВИЦА: "Лицемерно је да Брисел од нас очекује да извршимо харакири"

Апр 26, 2018 | Аутор Фајтер / Б92.нет / од 26.02.2018. |

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио за "Новости" да нема те шаргарепе због које би Србија добровољно пристала да се одрекне Косова и Метохије.

Извор: АМГ д.о.о., Фото: Драгана Удовичић

Лицемерно је да поједини кругови у Бриселу од нас очекују тај историјски харакири, а ни они сами унутар ЕУ немају јединствен став када је реч о косовском питању, истакао је Дачић.

Дачић је у интервјуу "Новостима" коментарисао и данашњи наставак дијалога Београда и Проштине у Бриселу, где ће се говорити о Заједници српских општина, истакавши да Србија неће пристати на било какве промене и преправке раније потписаног споразума о ЗСО, а на чему инсистирају Албанци.

Он је рекао и да, ако Брисел пристане на тако нешто, од наставка дијалога нема ништа. "Они у Приштини изгледа пате од амнезије и не знају да смо Бриселски споразум потписали Хашим Тачи, Кетрин Ештон и ја и да су у њему јасно назначене обавезе обе стране", казао је Дачић.

Уз подсећање да је тај споразум потписан пре пет година, Дачић каже да је тежња Приштине да се Срби са севера Косова предсатве као дестабилизујући фактор, што јепосебно био случај са убиством Оливера Ивановића.

На питање да ли смо већ упали узамку "правно обавезујујћег спорзума", Дачић каже да је то у ствари флоскула којује смислио Штефан Филе и да сама ЕУ не зна шта то значи, а као доказ наводи да Брисел није поставио никакав датум за тај "правно обавезујући споразум". Он још каже и да унутар ЕУ не постоји сагласност око статуса Косова те да због тога ни сам Брисел не може Београду да намеће нешто око чега ни сами не могу да се договоре.

Упитан да ли можемо коначно и започети причу о коначном статусу Косова, Дачић каже: "Приметно је да у Приштини не желе дијалог о трајном решењу јер сматрају да су остварили своју државу и да Београд треба само да се сагласи с тим", закључио је Дачић.

0 коментара на ову вест