Politika

0 коментара

КУС ПЕТАО, ПИЛЕ ДОВЈЕКА: Јункер није обећао никакве датуме, јер је квалитет важнији од брзине..

Апр 01, 2018 | Аутор Фајтер / Н1 / од 01.03.2018. |

Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер изјавио је после посета Скопљу, Тирани, Београду, Сарајеву, Подгорици и Приштини да никоме није обећавао датуме за прикључење ЕУ или почетак приступних преговора и да је за њега квалитет важнији од брзине.

Извор: Википедија

"Мени је важна суштина, а не одређивање датума. Термини ме интересују, али не тако да бих заборавио суштину преговора", рекао је Јункер за Дојче веле.

Јункер је нагласио да услови за прикључење морају бити испуњени.

"У то спада и да све државе на Западном Балкану морају да реше граничне спорове. Не можемо у ЕУ да увозимо граничне спорове. Морамо да донесемо стабилност у регион, али не желимо заузврат да добијемо нестабилност", додао је.

Он је поновио да је ЕУ и заједница вредности.

"Правна држава, људска права, слобода медија – то су теме које понекад морам мало боље да објасним", рекао је.

Јункер је оценио да у ЕУ постоји замор од проширења али да треба објаснити да је Западни Балкан ту пред вратима и да му треба омогућити приступ.

"Путеви јесу кратки, али то је један дуг историјски пут који би требало да се пређе. Не тако давно на Западном Балкану се водио жесток рат и ако том региону сада ускратимо перспективу прикључења, онда то веома брзо може да се понови", додао је.

Јункер је рекао да је Балкану потребна снажна, европска перспектива, али да неће дозволити да буде преварен.

"Дакле: прво суштина, онда календар", нагласио је.

Он је поновио да Европска комисија и земље чланице оцењују кандидате на основу њихових сопствених заслуга и да је лична иницијатива веома важна.

"Ми не можемо да намећемо проширење, никога не приморавамо да приступи ЕУ. Онај ко не покаже личну иницијативу, има мале изгледе да постане члан ЕУ. Свако мора сам да се потруди. ЕУ не може да носи терет земаља-кандидата. Не, оне саме морају да доведу ствари у ред", рекао је председник Европске комисије за ДЊ.

0 коментара на ову вест