Politika

0 коментара

КАСНО МАРКО.. "Приштина има ТАЈНИ СПИСАК земаља које раде за њих на "дисциплиновању" оних који не признају Косово; Требало би да ангажујемо лобисте"

Апр 19, 2018 | Аутор Глас јавности / Б92.нет / од 19.06.2018. |

Дачић за ТВ Прва потврдио да Србија зна за тајни документ Приштине - списак земаља које треба притискати да промене ставове о независности Косова.

Извор: АМГ д.о.о., Фото: Драгана Удовичић

Такође, на те државе Приштина планира да изврши притисак како би добила чланство у појединим међународним организацијама, а постоји и листа земаља задужених да спроводе тај притисак.

Тањуг преноси да је "Српски телеграф" објавио да су земље које треба да врше притисак биране по утицају и блискости са онима које треба "дисциплиновати". Наводи се да су се на списку оних који раде за Приштину нашли Аустрија, САД, Немачка, Италија, Француска, Велика Британија и друге, а с друге стране, на мети су Јерменија, Алжир, Боливија, Египат, Јамајка, Мексико, Непал, Словачка, Тунис, Замбија и друге земље.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић потврдио је јутрос за ТВ Прва да Србија зна за те планове Приштине одавно и да је реч о списку који се сад само појавио у јавности. Он каже да Приштина, осим тог тзв. тајног списка, предузима читав низ активности које обављају заједно са појединим западним земљама.

"Тамо праве састанке за афирмација њихове независности, зна се ко је задужен за коју земљу, с ким се разговара", казао је Дачић.

Коментаришући наводе медија да је Приштина платила лобистичким кућама да лобирају за независност Косова, министар спољних послова каже да ни то није тајна и да се ради о две лобистичке куће, једној из Француске, а другој из САД.

А на питање шта је одговор Србије на такве активности Косова, он каже да је "наш одговор видљив јер је све више земаља које повлаче признање независности Косова јер је то "тврђава на лажним основама, чардак ни на небу ни на земљи". Већина тих земаља је под константним притиском и непристојним понудама, каже Дачић.

Упитан да ли ће и Србија ангажовати неку лобистичку кућу да се залаже за наше интересе, Дачић каже да је Србија имала, за време његових претходника, односно Вука Јеремића, лобистуичку кућу Подесто коју је ангажовала, али се та сарадња није добро завршила јер је та кућа у исто време лобирала и за Албанце.

"За сада немамо ни једну лобистичку кућу коју смо ангажовали, али јамислим да би требало да је имамо и да би то требало да се уради јер то раде све земље у свету", рекао је Дачић.

Према његовим речима, цена тих лобистичких кућа зависи од тога ко се ангажује, као и од тога код кога се лобира, односно цена услига правих лобистичких кућа креће се од 600.000 до два милиона долара годишње.

0 коментара на ову вест