Politika

0 коментара

ГУД ЏАБ ЛИТЛ АЛЕК: Доналд Трамп честитао Вучићу Дан државности; У поруци поменуо и чувени мит о СРПСКОЈ ЗАСТАВИ на Белој кући

Апр 08, 2018 | Аутор Фајтер / Н1 / од 08.02.2018. |

Председник Александар Вучић разговарао је са амбасадором САД Кајлом Скатом о билатералној сарадњи, ситуацији у региону и европском путу Србије и Скот му је том приликом уручио честитку председника САД Доналда Трампа поводом Дана државности.

Извор: Гејџ Скидмор / Википедија

"Србија је дуго била значајан партнер САД. Ове године обележавамо стогодишњицу од када је председник Вудро Вилсон подигао заставу Србије на Белој кући, што је добра прилика да се присетимо наших дугогодишњих и плодоносних билатералних односа", наводи се у Трамповој честитки.

Амерички председник је поручио Вучићу да је потребно наставити заједнички рад на јачању регионалне стабилности и продубљивању билатералних односа Србије и САД, саопштило је Председништво.

Тема разговора Вучића и амбасадора САД била је и његова предстојећа посета Загребу. Српски председник је изразио наду да ће се односи на Западном Балкану развијати у правцу мира, стабилности и сарадње, али да је за то опходно да све земље региона дају свој допринос.

Скат је оценио да је нова Стартегија проширења ЕУ, представљена у Стразбуру пре два дана, важан сигнал за европску будућност Србије.

Двојица саговорника су нагласила значај наставка дијалога Београда и Приштине уз посредовање Европске уније, као и примене Бриселског споразума.

Амбасадор САД је поздравио позив председника Вучића за унутрашњи дијалог о Косову и Метохији и пренео да САД охрабрују све стране да садржајно размишљају и раде на свеобухватном решењу за односе Београда и Приштине.

Вучић и амбасадор Скат су разговарали и о америчкој подршци реформским напорима и даљем јачању економске и војне сарадње двеју земаља.

0 коментара на ову вест