Politika

0 коментара

ГЕНАДИЈ СИСОЈЕВ: "Москва не сматра Александра Вучића прорусиким државником, и НЕ ВЕРУЈЕ МУ"

Апр 27, 2018 | Аутор Фајтер / Н1 / од 27.02.2018. |

Посета шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова Београду показала је да је подршка Русије председнику Србије Александру Вучићу фактички условљена његовим савезом са проруским снагама у Влади, изјавио је агенцији Бета дописник угледног руског дневника Комерсант са Балкана Генадиј Сисојев.

Извор: Принтскрин/Јутјуб

Сисојев је казао да је једна од кључних, експлицитних порука Лаврова, да Србији не прети "украјинизација", односно дестабилизација и грађански немири као последица постављања услова "или са Русијом или са ЕУ", све док власт држе садашње политичке снаге.

Лавров је на конференцији за медије након разговора са Вучићем изјавио да се Москва "не брине за Србију, док има изабране лидере - Вучића и његову екипу, коалицију за коју је гласао српски народ".

"Та изјава се не може протумачити као подршка само Вучићу, него коалицији снага које чине власт у Србији. Судећи по изјавама руских експерата и политичара, блиских Кремљу, Москва не верује до краја актуелном председнику Србије, односно, не сматра га проруским државником", оценио је Сисојев.

По његовој оцени, Москва, међутим, полази од тога да је Вучић најјача политичка фигура у Србији. "Зато формула коју је Русија очигледно изабрала може да се формулише као: Вучић са коалицијом проруских политичара на врху у Србији", навео је Сисојев.

Он је подсетио да су још пре пар година, уочи парламентарних избора у Србији, високи функционери владајуће Јединствене Русије отворено желели успех на изборима тадашњем лидеру Демократске странке Србије (ДСС) Санди Рашковић Ивић у коалицији са покретом Двери.

Међутим, шест дана пре председничких избора у Србији председник Владимир Путин је примио у Кремљу Вучића и отворено ставио до знања кога Русија преферира као председника. А уочи формирања Владе Србије, Путин је у сусрету са Вучићем у Кремљу пред камерама рекао да Москва очекује у Влади Србије министре оријентисане на сарадњу са Русијом, казао је он.

"Зато садашњи састав политичког врха Србије Русији одговара: Вучић је председник, који преферира приближавање ЕУ уз развијене односе са Русијом, а у 'екипи' са њим је цео низ политичара који се могу сматрати проруски оријентисаним, као што су Ивица Дачић, Ненад Поповић, Александар Вулин", сматра Сисојев.

Он је додао да када Лавров говори "Вучић и његова екипа, коалиција", очигледно мисли пре свега на Дачића коме је током посете уручен орден за неговање српско-руског пријатељстава, а чији је партијски колега и даље контролише Србијагас.

"Подршка Вучићу ће бити јача уколико у власти буде било што више проруских политичара", навео је Сисоев.

Сисојев је оценио и да је краћа балканска турнеја Лаврова, посета Словенији и Србији, имала и димензију која је важна за Русију, јер ће у марту бити одржани председнички избори чији је безусловни фаворит Путин.

"У том контексту еуфорични пријем на који је наишао Лавров у Београду, а у доброј мери и у Љубљани, био је презентован као доказ да Русија у јеку сукоба са Западом има осведочене пријатеље, који су међу садашњим и будућим чланицама ЕУ, као што су Словенија и Србија. Зарад тих циљева требало је сетити се 180. годишњице успостављања дипломатских односа Србије и Русије, без обзира што претходне јубилеје нико није обележавао", рекао је Сисојев.

0 коментара на ову вест