Politika

0 коментара

ДРАГАН ЂИЛАС: "Ако у Београду изађе око 60 посто грађана, онада ови не да неће бити на власти, него ће бити на прагу цензуса"

Апр 26, 2018 | Аутор Фајтер / Н1 / од 26.02.2018. |

Кандидат за градоначелника листе "Београд одлучује, људи побеђују" Драган Ђилас оценио је данас да ће на предстојећим градским изборима већина људи гласати против странака на власти, али да ће евентуална промена владајуће коалиције зависити од излазности.

Извор: АМГ д.о.о., Фото: Драган Кадић

У интервјуу за Телевизију Н1, Ђилас је рекао да се може десити да један део странака које су опозиционе остане испод цензуса, па да Српска напредна странка (СНС) поново формира власт, због чега је неопходно да што већи број грађана изађе на изборе.

"То се десило у Шапцу, јер је изашло 62 одсто људи. Ако у Београду изађе око 60 одсто, односно око 960.000, онда не да ови више неће бити на власти него ће бити на прагу цензуса", рекао је Ђилас.

Он је додао да не верује у истраживања која му дају мању подршку него у претходном току кампање и додао да провладини таблоиди дају резултате лажних истраживања чији је циљ да шире песимизам међу опозиционим гласачима.

Ђилас је рекао да "није поборник истраживања" јер се ту никада не саопштава процена излазности и да је цела прича другачија када се ствари пребаце у бројке.

Некадашњи градоначелник Београда и председник Демократске странке је оценио да странке окупљене око СНС и Социјалистичке партије Србије, ни уз "притиске и поклон пакете" не могу да сакупе више од 380.000 гласова, што значи да је већина грађана против њих, а да је само питање колико ће опозиционих листа прећи цензус.

"Битни су бројеви. СНС је изгубила 60.000 гласова у ове три године, уз излазност у Београду која је повећана за 100.000. И не можете очекивати да људи гласају за Београд на води којег нема, за Мерцедес који није дошао...", рекао је Ђилас.

               

Ђилас је рекао да се већ кладио да ће имати више од 16,8 одсто подршке а листа око СНС мање од 42 одсто, иако најновија истраживања показују друге резултате.

Он је оценио да у Србији нема праве предизборне кампање, јер су телевизије са националним фреквенцијама отворене само за кандидате власти.

"Али и за (Слободана) Милошевића смо мислили да никада неће пасти па је пао. То ће се десити и овде. Можете ви медијима све да покривате и објашњавате како је све сјајно и бајно, да дајете људима пакете за глас, али када се једном ствари промене биће јасно шта се све дешавало", рекао је Ђилас.

На питање због чега се раније није вратио у политику, односно због чега није користио свој одборнички мандат у Скупштини Београда да активније делује против власти, Ђилас је рекао да не мисли да би се било шта променило.

"Да ли би Вучић одмах саопштио ко су комплетни идиоти који су рушили у Савамали?", рекао је Ђилас и додао да га нико из медија као бившег градоначелника није годинама позвао да каже шта мисли.

Одговарајући на питање због чега је, као функционер Кошаркашког савеза Србије, захваљивао тадашњем премијеру Александру Вучићу због финансијске помоћи Владе Србије, Ђилас је рекао да је ствар кућног васпитања да се упути захвалност када неко уради нешто добро, и да није хтео да ћути или да га критикује само због тога што је његов политички противник.

0 коментара на ову вест