Politika

0 коментара

БОШКО ЈАКШИЋ, ПРАВО У МЕТУ: Од Вучићеве посете Хрватској највећи интерес имају Александар Вучић и Колинда Грабар Китаровић

Мај 13, 2018 | Аутор Фајтер / Н1 / од 13.02.2018. |

Спољнополитички коментатор Бошко Јакшић, гостујући у Новом дану, оценио је посету Загребу председника Србије као веома скромну са становишта односа Србије и Хрватске, али додаје да су резултати "више него довољни" са становишта интереса председнице Хрватске Колинде Грабар Китаровић и Александра Вучића.

Извор: Принтскрин/Јутјуб

"Једино што би могло да се назове конкретним помаком јесте да ће се, из хрпе докумената коју је Вучић донео, можда заиста утврдити судбине неколицине људи", сматра Јакшић.

Он оцењује да је највећи успех што се посета уопште одржала.

"Део храбрости иде на конто и хрватске председнице и српског председника - да су у узаврелој атмосфери смогли снаге да се нађу. Председница Хрватске је имала отворене отпоре посети, што не важи за српског председника, али не умањује део храбрости", рекао је он.

               

"Хрватска председница показује да се приближава центру и са амбицијом коју има за реизбор већ гради те позиције. Она је доста добро препознала шта се догађа у ЕУ која показује да ће одлучније реаговати на национализме, препуштајући ХЏ-у и Андреју Пленковићу да остану на спруду национализма. Посету је искористила за унутрашњо-политичке сврхе", сматра Јакшић.

За разлику од тога, додаје Јакшић, Вучић нема потреба да "рашчишћава терен" јер је "господар терена" у Србији.

"Али има интерес да себе покаже као миротворца Западног Балкана. Дошло је до коинциденције перосналних интереса српског председника и хрватске председнице у тренутку кад су се многи и у Београду и у Загребу питали чему посета. Ако би анализирали, по резултатима могли би да кажемо заиста чему. Сем чињенице да је отворен дијалог после две године, што у дипломатији нешто значи и не треба то потцењивати", рекао је Јакшић.

Он додаје да у значајној мери, и у Београду и у Загребу, не постоји спремност суочавања са прошлошћу и оцењује да не може будућност да се прави ако затрпавате прошлост.

"Плашим се да су сувише јаке снаге и у Хрватској и у Србији које имају потку национализма, које почивају на идеолошким временима 90-их, без обзира на честе посете гардеробама и пресвлачења на овај или онај начин", каже Јакшић.

Говорећи о будућим односима, Јакшић истиче да верује у нешто што се зове породични или обитељски национализам.

"Резултати су ефикасни. Погледајте генерације оних који су рођени не знајући за рат, а какав национализам носе у себи, онда су то регрути породичног национализма који ће се наставити да се преноси, чак и у владине кабинете", сматра Јакшић.

0 коментара на ову вест